Hårda bud?

Hårda bud?

”Det var hårda bud” är ett vanligt uttryck. Men varför säger man egentligen så? Det måste väl ha något att göra med de tio buden? Carl- Henrik Martling som brukar kunna bistå genom sin bok Döden i grytan kan inte hjälpa mig den här gången. Och inte blir jag klokare av att googla runt. Det enda som jag hittar är: ”Hårda bud, sa Mose, fick stentavlorna på tårna.” Är det ursprunget till uttrycket!?

Tänker vi oss buden som ”hårda”? Eller är de kanske ”mjuka”? Mjuka på så vis att de vill skydda oss och värnar om oss. Kanske funderar vi inte så mycket på dem överhuvudtaget? Med anledning av en artikelserie i Droppen har jag fått djupdyka i buden. Det är intressant att fundera över vad man kan göra för tillämpningar av buden år 2012! Femte budet och utröstningar och Idol-jury? Åttonde budet och face-rape?

Riktigt knepigare blir det när man ska försöka tänka sig en 9-årings eller 12-årings värld och vad buden betyder då och får för praktiska konsekvenser! (En värld där ett vanligt svar på ropet ”Dags att äta!” är ”Jag kommer! Jag ska bara döda tre till!”….)

Undervisning för barn blir lätt mycket lag och lite evangelium har jag märkt. Det är så enkelt och konkret att peka på allt som Bibeln uppmanar oss att göra och allt som vi inte bör göra. Inte minst när man ska ägna sig åt buden gäller det att vara uppmärksam på det man gör. Därför har en liten ”testpanel” fått läsa och kommentera texterna om buden i förväg och nu är vi till slut redo att börja publicera vår artikelserie.

I Droppen kommer en berättelse att höra till varje bud. Dessutom kommer våra fiktiva ungdomar Elina, Konrad, Kajsa och John att dela med sig av sina funderingar kring buden. Vad roligt det vore ifall texterna ger anledning till samtal mellan vuxna och barn!

Med bön om att Gud ska leda och välsigna inleder vi nu vår serie!

/Johanna, droppenredaktör

1 reaktion till “Hårda bud?”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved