Blogg

Sjung till Herren en ny sång!

Den rådande situationen med covid-19 lägger sordin över de festliga gudstjänster som invigningen av en ny sångbok skulle ha varit runtom i vårt land. Trots det är glädjen över arbetet som utförts under 15 år lika stor. En ny sångbok är inte bara för ett år eller tio, den ska hålla många år framöver och vara till uppbyggelse, undervisning och inspiration för kommande generationer. Jag kommer ihåg hur jag under mina första år här i Sverige som kantorsstudent och församlingsmedlem inte kunde få nog av den svenska psalmskatten! Den var helt underbar i mina ögon. Vilken rikedom i toner och.

Läs mer

Boktips i Corona-tid

Olika bibelord kan i olika perioder i livet upplevas som skrivna för just den stunden man befinner sig i. Och det är väl just så det är - Guds ord är ju levande! Psalm 91 i Psaltaren känns som skriven för vår tid. Mitt i oro och sjukdom vill psalmisten rikta våra blickar till Allsmäktige. Till Han som är med oss i nöden.  För över 20 år sedan översatte Inga-Lisa Persson en tysk barnbok Unter dem Schirm, skriven av Heidi Schilling, till svenska. Boken publicerades först som följetong i Luthersk barntidning (dåvarande namnet på Droppen) och kom två år senare ut.

Läs mer

Av hela ditt förstånd

När mitt intresse för kristendomen väcktes, tog jag kontakt med en präst för att bli döpt. Prästen döpte mig inte. Han gav mig en hög med böcker istället och sa: ”Läs dem och kom tillbaka om två veckor med frågor.” Jag läste det som skulle läsas och frågorna blev många. I vissa fall var det bara ett enda stort frågetecken eftersom jag förstod så lite om vad som stod i boken. När jag kom tillbaka till prästen var det med stor tveksamhet jag berättade om mina funderingar. Jag tyckte att det var pinsamt att visa hur lite jag förstod. Prästen.

Läs mer

Jesus till barnen

Tiden går fort och det är redan två veckor sedan barnledarkonferensen i Uppsala gick av stapeln. Huvudfokus i år var familjen/föräldrarnas betydelse för den kristna fostran. Under helgen gavs det olika vinklingar och perspektiv på detta. För inte så länge sedan hörde jag också talas om en brittisk (?) undersökning som visade att alltfler kristna föräldrar brottas med frågan om hur de ska berätta för sina barn om Jesus. Dels var tiden en bristvara och dels upplevde många föräldrar att de saknade ett språk. Hur berättar jag? Vad ska jag svara på mina barns frågor? Detta griper tag i mig - och.

Läs mer

Jesus vill ha hela mig!

Om en vecka är det julafton och de flesta av er har nog fått Julens gåva i sin hand - om inte finns fortfarande möjlighet att beställa! Som en julhälsning till alla våra läsare vill vi hälsa med sången som finns på baksidan av tidningen: Tänk, Jesus blev ett barn som jag. Sången är skriven av Håkon Långström och tonsatt av Rebecka Hector. Tänk, Jesus vill ha hela mig! Ja, det är vad han önskar sig! Jag ber dig Jesus hjälpa mig förbli ett litet barn hos dig. Trots att julen inte hunnit börja än, har jag redan blivit så glad för den sången. I glädjen.

Läs mer

Barnens årskonferens 2018

Under den gångna helgen var det ELMs årskonferens, men inte bara det - det var också barnens årskonferens! Under hela konferensen anordnades barnsamlingar och på lördag och söndag var det program hela dagen. Genom Paulus brev till Efesierna, det första kapitlet, fick barnen blicka in i allt vi får genom Jesus, och förhoppningsvis kunde de ana något av vad det innebär att få ha sin identitet i Kristus. De yngre barnen fick öva på Efs.1:7: ”I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder.” Kan du den versen utantill? Inne hos de äldre barnen blev det paketöppning. I.

Läs mer

Aftonbön med leksaker

Hemma hos oss brukar vi försöka undvika leksaker vid aftonbönen. I går vid Heliga Trefaldighets dag, blev det däremot annorlunda … Heliga Trefaldighets dag har temat Fadern, Sonen och den helige Ande och Rakel Smetana har skrivit en fin andakt på det temat. För att försöka förklara treenigheten för barnen använder hon sig av en fidget spinner. Så där satt mina barn, med var sin fidget spinner i handen, redo för aftonbön. En fidget spinner har en axel i mitten – Gud, och tre armar – Fadern, Sonen och Anden. När man sedan snurrar fidget spinnern riktigt fort så ser man.

Läs mer

Träff om barnverksamheten i ELM

Under hösten 2017 beslutade ELMs nämnd för Mission i Sverige (MiS) att erbjuda oss som är anställda inom barnverksamheten i ELM att träffas och utbyta erfarenheter. Gångna onsdag och halva torsdag (21-22 mars) var det så dags för oss att sammanstråla på halva vägen - i Stockholm. Jag och Inese reste med tåg från Göteborg och Katrine Åström (ELM Nord) kom med flyg från Umeå. Sofia Ödman (ELM Syd) mötte oss vid centralstationen och lotsade oss genom huvudstadens gator och gränder. Vi fick många intressanta och inspirerande samtal om det som ligger på våra hjärtan - att barn, i och utanför ELM, måste.

Läs mer

Berättelserna gör Droppen unik!

En del av er som var på ELM:s årskonferens har redan hört mig säga det, men det tål att upprepas: Berättelserna, de fiktiva berättelserna med ett kristet budskap och innehåll, gör vår tidning unik. Jag vågar påstå detta eftersom jag har lagt märke till att dessa berättelser har minskat i våra nordiska grannländers barntidningar under de senaste åren. Och jag undrar: varför? Om du skulle fråga en lärare i svenska vilken betydelse berättelser och skönlitteratur har för barn/ungdomar skulle jag inte bli förvånad om du skulle mötas av två tindrande ögon och en röst som fylldes av iver och engagemang. Denna röst.

Läs mer

Droppens skattkammare blir till andaktsbok!

Terminens sista tidningar har gått till tryck sedan några veckor tillbaka och höstplaneringen ligger och väntar på oss. Men innan vi börjar där har vi något annat på gång … De senaste veckorna har jag och Inese tillbringat våra timmar i Droppens arkiv. Vi har bläddrat och läst, bladat och jämfört, dammat av och läst igen - och framför våra ögon har det öppnat sig en skattkammare! Varje Droppentidning innehåller två andakter som utgår från de aktuella söndagarnas texter. Så med 66 årgångar blir det en hel del andakter…! Nu är tanken att dessa andakter ska bli en andaktsbok för barn - för.

Läs mer

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved