Av hela ditt förstånd

Av hela ditt förstånd

När mitt intresse för kristendomen väcktes, tog jag kontakt med en präst för att bli döpt. Prästen döpte mig inte. Han gav mig en hög med böcker istället och sa: ”Läs dem och kom tillbaka om två veckor med frågor.” Jag läste det som skulle läsas och frågorna blev många. I vissa fall var det bara ett enda stort frågetecken eftersom jag förstod så lite om vad som stod i boken. När jag kom tillbaka till prästen var det med stor tveksamhet jag berättade om mina funderingar. Jag tyckte att det var pinsamt att visa hur lite jag förstod. Prästen anade vad som rörde sig i mitt huvud och sa: ”Det finns inga dumma frågor. Det finns bara dumma svar.” Hans uppmuntran hjälpte mig till många förtroliga, dopförberedande samtal. Under dessa samtal lärde jag mig inte bara om den kristna trons grunder utan även om något annat mycket viktigt. Syftet med att fråga frågor är inte att visa sig duktig utan det är ett sätt att tänka, lära och fördjupa sig och att få ordning och struktur på sina funderingar.

Nu i höst börjar Droppen ett nytt tema som kommer att handla om frågor som berör tro, liv och bibelkunskap. I varje nummer kommer det att ges utrymme för en större fråga, men det ska även finnas en frågespalt för inskickade frågor. Innan vi satte igång med planeringen gjorde jag ett lackmustest på min elvaåring. Var det något som han undrade över? Resultatet övertygade. På rak arm rabblade han upp mer än tio bibelfrågor som lärda män har skrivit böcker om i decennier. Nu hoppas jag på många fler vetgiriga och knepiga frågor från våra läsare!

Alla frågor har inte något svar, medan andra har flera svar. Det kan nog också hända att man inte förstår alla svar. Många av de svar som ges får tas emot i tro. Då är det gott att vila i vissheten att tron är en Guds gåva.

Inese

Och du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Mark 12:30

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved