När börjar mossan växa? Och: Äger Jesus?

När börjar mossan växa? Och: Äger Jesus?

Jag har som stöd för mig själv gjort några riktlinjer för mitt arbete med Droppen. De handlar bland annat om vilken blandning jag vill ha i Droppen av översatta texter och svenska texter och hur stor del ”återanvända texter” som är okej jämfört med andelen nyproducerade texter. Kort kan man säga att jag vill ha mer nytt än gammalt och att jag tycker att det är roligt med duktiga svenska skribenter som återkommer. (Sedan händer det ändå ibland att jag upptäcker att ett helt nummer råkar bestå av flera översatta norska texter.)
Vad snabbt språket och texter åldras! Den tanken slår mig ofta när jag sitter med texter framför mig som har några år på nacken. Det första jag ser är en bra berättelse med bra poäng. Sedan efter en genomläsning till så är jag redo att stryka hela texten… Så kan de inte heta! Så säger ingen! Alla detaljer är fel: Eva och Marie har droppenläsarna inga kompisar på skolgården som heter, ingen ”utropar: Jag är så glad, så glad!”, 9-åringar har inte sagokalas o s v, o s v.
Förhoppningsvis slutar alltsammans – efter en del arbete – med en reviderad text som både jag och författaren känner oss bekväma med!
När börjar mossan växa på en text? Jag vet inte! (Och det varierar såklart mellan olika texter.)
Ibland har vi med riktigt ”mossiga texter” i Droppen och skriver stort ”Från förr i tiden” – men vi vill inte ha det som rubrik över hela tidningen! Vi lever nu och Jesus finns hos oss fullt levande och verksam idag! Det vi vill berätta om är fortfarande världens viktigaste och mest aktuella nyhet.
Det vore intressant att få respons. Hur aktuella lyckas vi vara? Vilka frågor/ämnen/frågeställningar är vanliga i barnens vardag men saknas i tidningen? Känns texterna ouppdaterade och orelevanta när ni läser dem hemma eller ger de något för vardagen!?
Det kan ju bli löjligt åt andra hållet också, att spela coolare och modernare än man är… Jag brukar inte skriva ”Jesus äger” – men om någon skrev det som en replik av ett barn och det passade i sitt sammanhang i en berättelse så skulle det få stå kvar! För visst ”äger” Jesus!

En riktigt svår fråga dyker också upp i huvudet emellanåt: När börjar mossan att växa på en redaktör?
Johanna/droppenredaktör

2 reaktioner till “När börjar mossan växa? Och: Äger Jesus?”

  1. Nej Johanna! Du är inte mossig i språket. Jag anser att Droppen är en bra tidning med god avvägning i språket. Och innehållet, som är det viktigaste, pekar på Jesus! God fortsättning!

  2. Det är jättebra tankar du har och använder du de glasögonen, så hamnar du säkert rätt för det allra mesta!
    Jag har inte sett nån mossa på dig, fast det var ett tag sen vi sågs! 😉

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved